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Foster Grandparent / Senior Companion Programs

REASON FOR PROGRAM MEMO:
[ 1 Change in Law or Regulation [ 1 Response to Inquiry [x] Other Specify:
“larification of Data Terms and Reporting Frequency

INUIRIES SHOULD BE DIRECTED TO YOUR AAA-Based Team or Data Interpretation Team

The purpose of this Program Memo is to address Foster Grandparent (FG) program and Senior "'
Companion (SC) program reporting issues, specifically clarifying key terms used in reporting and :
modifying the way quarterly utilization data is reported. These new procedures do not affect
electronic programming and are effective July 1, 2000.

“Background

State Law, Welfare and Institutions Code, Sections 9544 and 9547, state that the FG and SC rd
programs shall operate “...in accordance with the Federal National and Community Service Trust Act.:
of 1993 (42 U.S.C. Sec. 12651 et seq.).” Therefore, federal rules apply to the operations of these
State funded programs, with the exception that the Califoria Department of Aging (CDA) has the

authority and the responsibility to measure program performance [Welfare and Institutions Code, -
Section 9102(a), (1), and (5)].

Prior to July 1, 1998, the FG and SC programs reported to CDA using paper “Quarterly Progress
Reports” provided by the Corporation for National Service (CNS). Beginning July 1, 1999, this
reporting converted to a new electronic format as specified in PM 98-26 (P), issued

October 2, 1998. The detailed data reporting specifications for service units and profile data are
pelled out in layouts attached to PM 98-26 (P) and are still effective as of this date.

After the first reporting period of SFY 1999-00, it came to our attention that FG and SC providers
were experiencing problems meeting the reporting requirements for these two programs. Area
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Agencues on Aging (AAA), in executing their duties for reporting to the State, required FG and SC
programs to report data exactly as specified in PM 98-26 (P). Providers raised issues around these
new requirements with particular emphasis on a demand to report demographic data on “cllents "
After examining the issues, CDA offers the following clarification of terms:

. i_._,{:;;‘The definition of the term "client" as used in CDA's instructions in PM 98-26 (P), is not the same
. as the definition used by the federal government. Agencies operating both State funded and
':_Kf_;;'federally funded FG and SC programs were confused by the differences in meaning. The
~’meaning that the State applied to the term “client” was the “person served"” by the program. The
-, federal government uses the term "client” to refer to persons served by the volunteeis . This
'_1{':,ld|fference in meaning resulted in a misunderstanding about which population the annual
- demographic profile data was to be reported. The State intended that profile (demographic) data
"+ would be compiled only on the volunteers. The layout contained in PM 98-26 (P) states -- for both
- the Foster Grandparent and the Senior Companion programs -- “This file will contain records with
ﬁj_"«descnptlve information on each volunteer providing service,” but also says...“The clients

?;f;‘.,_lr.referenced on this file consist of the volunteers for all service categories...” The_original intent of
.. those instructions was for the provider to collect data on the volunteers only. not their clients.

«’.In addition, CDA requires the AAAs to report service units’ data more frequently than CNS. CNS
" requires federal providers to report service units information once every year. There is no federal
:; ‘quarterly reporting. The service unit data in the State's specifications require quarterly submitta’~
-~ This was identified as an added burden on providers reporting to both federal and State agenci:

1 * Terms and Definitions

To address the confusion over what annual profile data is to be collected, whether on volunteers or
the clients of the volunteers, CDA has agreed to use the federal CNS terminology. This change in
definition applies only to the Foster Grandparent and Senior Companion programs and refers to the
senior volunteer as the person paid a stipend, while the term “client” refers to the senior, adult, or

child being_served by the senior volunteer. Profile (demographic) data is to be reported annually only
on the volunteers and not on their clients.

In the CDA layout [PM 98-26 (P)] for the SC program, the unit of measure for the first 11 data
elements (those naming a variety of health impairments) refers to the number of seniors or frail adults
‘sérved. For FG, the first 18 data elements (a variety of children’s’ problems) refers to the children
served by the volunteers. The remaining service units refer to volunteer hours.

L|n|ng up the definition for client with the federal CNS should eliminate any confusion on the part of

providers reporting to both CDA and to CNS. Detailed demographic profile reporting is done on the
volunteers not the clients of volunteers.
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"2, Reporting Frequency

" While the CNS requires providers of FG/SC services to report service unit data annually, the CDA
...asks, in PM 98-26 (P), to report utilization data quarterly. To bring the two reporting cycles more in
- alignment, the Department requires AAAs/providers to report utilization data in the following manner:

. AAAs/Providers must continue to report FG/SC volunteer hours on a quairterly basi’s' This will

;. allow CDA to contlnue to track volunteer hours throughout the year Hours are cumulative by
: quarter '

-

. AAAs/Provi_ders must, on their quarterly reports, fill in the remaining utilization data (the data other

. than volunteer hours) with zeros in the first three quarters and report in the last quarter onlv In
effect, these become annual data because these data are not cumulative. Do not leave blanks

. use zeros to fill in the data for the flrst three quarters.

':j ,_Th|s method of reportlng WI" align the State and federal reportmg requ1rements for clients served, by

~ type, to an annual cycle. The combination of these two changes should provide relief to both the -
~ AAAs and provuders of FG and SC programs W|thout affectmg the quahty of repomng or the ,

o :-_»‘-programmlng of automated systems

‘,t},’f.:_'tf you have any. questlons regardlng the new instructions contamed in thls PM please contact elther
©jour asmgned AAA Based Team Program Specialist or the Data Interpretatlon Team.

Lynda @ﬁ‘ f_’l

Dlrector
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